Dank aan Wim Pijbes voor zijn treffende verhaal in de Volkskrant van 22 december jl. (link zie onder) over de terugkeer van het politieke verlangen naar een Nationaal Historisch Museum, dat hij terecht een Nationaal Historisch Luchtkasteel noemt.
Helemaal aan het einde glijdt hij echter uit met zijn gedachte aan een ‘Museum van de Toekomst’ dat wel recht van bestaan zou hebben. Daar kun je immers hetzelfde verhaal over ophangen als over de bizarre revival van het Nationaal Historisch Museumplan: er zijn al musea die zich daarop richten of dat zouden kunnen. Ondersteun hen daarin!
Een voorbeeld daarvan is de Museumfabriek (voorheen TwentseWelle) in Enschede waarvan ik ooit directeur was en waar we vindingrijikheid van mensen en de mogelijkheden voor de toekomst die daaruit voorkomen als Leitmotiv hebben neergezet en aan de collectie verbonden. Dit biedt ook tal van mogelijkheden voor een breed neergezet educatief programma, dat in 2013 en 2014 werd doorontwikkeld in samenwerking met Tetem kunstruimte en in 2015 Rijksmuseum Twenthe Die formule van een educatiecluster werkt naar mijn weten nog steeds prima onder de bezielende leiding van Tetemdirecteur Wilja Jurg binnen het cultuurcluster Roombeek Cultuurpark, een begrip in het Enschedese. Een naam die we overigens bedachten geïnspireerd op Balboa Park bij Los Angeles, uiteraard met oog voor het verschil in schaal.
Opinie: Eén nieuw museum is niet de panacee voor het gebrek aan historisch besef in ons land