Marionetten in het museum

Museo Civico in Castelbuono


In het Siciliaanse Castelbuono staat een aardig museum, Museo Civico, dat een gemengde collectie beheert. Er is een bescheiden programma aan wisseltentoonstellingen, waaronder een opstelling van marionetten, waarmee historische verhalen gekoppeld aan de collectie van het museum worden nagespeeld. In dit geval gaat het om de opvoering van het deels fictieve verhaal van Ventimiglia, een Siciliaanse edelman familie, die acht eeuwen lang behoorlijk veel invloed had op het eiland.Een familieverhaal vol anekdotes, verhalen, plots, liefde en verraad. In dit geval is de relatie met museum extra sterk, omdat het kasteel waarin het museum is gehuisvest werd gebouwd door deze familie in de 14e eeuw.

Ik vind het boeiend om te zien hoe ook in dit land kleine musea met onder andere deze originele combinatie van collectie en theater hun hoofd boven water houden. Ze weten zich bovendien gesteund door een bevolking waarbij kunst en cultuur tussen de oren zit. Support vanuit de 'man in de straat' voor het nuttige werk van musea is verreweg het belangrijkste ingrediƫnt voor een bloeiend kunst- en cultuurklimaat.

Ik heb de opstelling van de marionetten - zie bovenaan - uit het Ventimigliaverhaal gefotografeerd en vervolgens alle buizen en kabels, waarmee de prachtige poppen overeind worden gehouden, verwijderd.
Het is net alsof ze het museum aan het bezoeken zijn.


(1 mei 2016)