Kerken open, musea dicht

Zoals iemand het voor zijn zielenrust fijn vindt om naar de #kerk te gaan en in een god te geloven, zo wil ik graag regelmatig naar een #museum of een ander paleis van de #kunst, omdat ik geloof in kunst als een van de meest bijzondere prestaties van de mens. Het verbindt, inspireert en het brengt ideeën voort voor allerlei terreinen binnen onze samenleving.

In die wereld voel ik mij thuis.

Kan iemand mij uitleggen waarom kerken dan wel open mogen tijdens deze pandemie en musea niet? Komt het wellicht doordat ons inmiddels demissionaire kabinet twee christelijke partijen telt, die hun geloof en hun god boven alles stellen? Die vinden dat mensen die geloven superieur zijn en iets hebben dat ik als agnost mis? Wellicht, want ik kom dat zo nu en dan tegen bij de in een god gelovende medemens. Het is mijn beeld, zeg ik er meteen bij, maar beelden ontstaat niet voor niets, zo heb ik altijd begrepen.

Ik gun ieder zijn geloof, maar wanneer er op deze manier met twee maten wordt gemeten en dan ook nog journalisten, die hun werk doen, aangevallen worden, zoals vandaag, gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen.

Ik zou de kerken en moskeeën in Nederland willen vragen: ‘Wees solidair met de musea en doe de deur dicht totdat dit kabinet beseft dat de beleving van #cultuur in de meest brede zin van het woord een primaire #levensbehoefte is.’ Als signaal, zodat we met onze timeslots en routing snel weer open kunnen.

(En Mark Rutte cs: schiet eens op met die #vaccinaties in plaats te #konkelfoezen in achterkamertjes over de nieuwe regering, die in ónze opdracht het land moet gaan besturen.)


Januari 2021